Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков потвърди, че парите за университетите няма да се намаляват

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за висшето образование предвиждат, на първо място, по-голямо финансиране за по-високо качество, каза заместник-министърът на образованието Николай Денков. Той потвърди, че парите за университетите няма да се намаляват.

Въвеждат се приоритетни направления, които ще се финансират допълнително, предвидени са целеви стипендии и намаляване на таксите. Заместник-министър Денков ги изброи: 

Теория и управление на образованието, Педагогика и Педагогика на обучението. В тях в момента се обучават около 7,8 процента от студентите в страната. Природни науки, Математика, Информатика и компютърни науки, там в момента общо се обучават около 5,7 процента от всички студенти в страната, което е притеснително. Всички технически и инженерни - Архитектура, строителство и геодезия, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Металургия, Химични технологии, Биотехнологии, Хранителна технология, Общо инженерство, това са 20 процента приблизително от обучаваните студенти в страната, и аграрните, в които в момента се обучават 3,1%. 

Въвеждат се и защитени специалности. От тях обществото има нужда, но се обучават малко студенти и излизат скъпо на висшите училища, това са например Японска или Арабска филология. Те също ще получат целево финансиране.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44