Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини допусна риск от война между Турция и Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител по външната политика Федерика Могерини допусна риск от война между Турция и Русия в изказване пред депутатите в ресорната комисия на Европейския парламент:

Общият ни интерес е да уталожим и удържим напрежението, доколкото е възможно. Трябва да предотвратим Сирия да се превърне в арена на по-различен конфликт – не "студена“, а "гореща“ война, в която не участват непременно Русия и САЩ. Но е възможно това да са Русия и Турция. 

Европейският съюз не подкрепя сепаратистките стремежи сред кюрдите, допълни Могерини: 

Начинът да се реши кюрдският проблем в самата Турция е чрез мирен процес. Същият, който това турско правителство започна, а после изостави, но има и регионален проблем с иранския и сирийския клон на кюрдите. ЕС не подкрепя никакви сепаратистки планове на кюрдите – нито в Турция, нито в Ирак, нито в Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44