Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев призова за ефективно прилагане на електронните решения при обществените поръчки

Снимка: БГНЕС

12 награди даде тази вечер Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) за принос в развитието на информационния и комуникационния сектор през 2015 година. Български компании бяха отличени за бизнес иновативност, корпоративна и социална отговорност, за стартиращ бизнес и за мобилни решения.  Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че българските инженери са с активен принос в осъществяване на проектите за електронно правителство и електронна община. Той обаче призова държавата да осигури на българите по-бързо и качествено обслужване:

Българите отдавна не заслужават да чакат по опашките. Българите отдавна не заслужават за едно просто строително разрешение да ходят в 17 институции и да чукат на вратата на 17 ведомства – нещо, което електронното правителство на Австрия и Естония е постигнало още преди 15 години. Крайно време е и ние да го направим. Няма нужда да ходите в пожарната, в полицията, при главния архитект, на която и да е било община, през хигиенните институции, за да получите едно строително разрешение, което е елементарната задача на държавата да се организира по собствените си мрежи със собствените си компютри и електронни подписи и просто вие по електронен път да подадете и да очаквате бърза, ефективна и качествена услуга.

Държавният глава апелира и за ефективно прилагане на електронните решения при обществените поръчки:

Нима българските граждани отдавна не очакват пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс. Ами сложете всички обществени поръчки на сайта, няма нужда да ги пускаме, да ги спираме и пак да ги пускаме, когато те могат да бъдат прозрачни за всички винаги и по всяко време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44