Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

В света днес цари по-голяма нестабилност, отколкото когато и да било след Втората световна война. Това коментира бившият американски сенатор Джоузеф Либерман в статия "Липсата на американско лидерство прави света по-опасен от всякога", поместена във "Вашингтон пост". Заплахите идват от дръзки експанзионистични сили като Иран, Русия и Китай, както и от терористи агресори като "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Враговете на свободата са на ход. В същото време САЩ избраха точно този момент, за да заемат по-пасивна позиция на световната сцена, смята още Джоузеф Либерман.

Руският президент Владимир Путин вчера разговаря по телефона с няколко чуждестранни лидери за уреждането на ситуацията в Сирия, пише "Росийская газета".

Московският официоз откроява разговора на Путин със сирийския лидер Башар Асад. Той е нарекъл споразумението между Русия и САЩ за прекратяване на огъня в Сирия важна стъпка към политическо уреждане.

Международната общност подкрепи предложеното примирие, отбелязва "Независимая газета". Но "САЩ не вярват в мирно уреждане в Сирия и готвят нови санкции срещу Русия", пише още всекидневникът.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи ясно послание от трибуната на парламента, че няма да допусне страната му да се превърне в "гето за бежанци". Той е заявил, че може да упражни правото си на вето пред Евросъюза, за да осигури колективно европейско управление на бежанските потоци, съобщава вестник "Катимерини".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44