Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Министерството на външните работи се задължава да публикува актуален списък на лицата, спрямо които се прилагат такива мерки. 

Със Законопроекта се описват групите лица, спрямо които се налага предвидените в Закона мерки, физически и юридически лица, групи и организации, спрямо които са наложени санкции за тероризма или финансирането му с регламент на Европейския парламент и Съвета на Европа с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, както и лица и организации, включени в списък, приет с решение на МС. Предвижда се актовете за установяване на административно наказателни нарушения по Закона да може да се съставят и от ДАНС, освен от органите на МВР. Филип Попов от БСП коментира, че Законопроектът не е достатъчно добре балансиран:

Когато липсва този баланс, везната се наклонява в полза на превишаване на властническите правомощия на държавата.

ДПС подкрепя законовите промени, каза Станислав Анастасов, но допълни:

И настоящият Законопроект има наказателно административен характер, но питаме ние, не е ли вече загуба, когато под ударите на този Закон попадат български граждани, оплетени във все по-адаптивните и напредничави в рекрутирането терористични екстремистки организации и мрежи.

Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт се обърна към колегата си от ДПС:

Радваме се да забележим прогрес в мисленето на ДПС, особено що се касае до радикални групи, религиозни групи и други. Ще Ви припомня за делото в Пазарджик, което беше срещу имамите.

В реплика Станислав Анастасов коментира, че трябва да се даде законова дефиниция и на понятие като "радикален ислям".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44