Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери са възобновили блокадата на граничния пункт "Кулата-Промахон“

| обновено на 25.02.16 в 18:44
Снимка: БГНЕС

Гръцките фермери са възобновили блокадата на граничния пункт "Кулата-Промахон“, съобщиха за "Хоризонт" български превозвачи, които са били спрени от гръцката полиция преди "Промахон". На другия граничен пункт "Илинден-Ексохи“ леки коли и автобуси са били пропускани само за 30 минути, след което е преустановено преминаването на всички видове превозни средства.


До този момент нашите гранични власти не са  получили официално уведомление за блокиране на движението. Те продължават да пропускат тежкотоварните коли в посока Гърция. На входа обаче камионите са намалели, което е необичайно. Отправено е официално запитване до гръцките гранични власти дали има някаква промяна в пропускателния режим. До този час отговор няма. Още в 16.30 часа гръцката полиция е започнала да спира тежкотоварните камиони, пътуващи за България, на около километър-два преди "Промахон",  заяви Веселин Дангов от стачния комитет на превозвачите.

Това е недопустима провокация след вчерашното разпореждане на главния прокурор на южната ни съседка блокадите в страната и по границите да бъдат вдигнати, а земеделската техника изтеглена от пътищата, още повече че на днешната среща с премиера им фермерите са поели такова обещание - коментираха за "Хоризонт" от стачния комитет на българските превозвачи. Те подготвят декларация, с която призовават компетентните органи в Гърция  да приложат закона в действие. В противен случай  решението на превозвачите е от понеделник да спрат камионите със селскостопанска продукция, влизащи от Гърция и транзитно преминаващи през България. Решението може да бъде активирано и по-рано.

Земеделската техника на гръцките фермери не е изтеглена от граничните пунктове с България "Промахон" и "Ексохи", установи проверка на  "Хоризонт". Тежко, но засега стабилно, остава състоянието на българския шофьор, който получи инсулт и бе транспортиран с линейка от Гърция в болницата в Сандански.

Много от шофьорите на тирове, влизащи и излизащи от България през "Кулата", са дошли от блокирания граничен пункт "Ексохи - Илинден“. Повечето от тях са използвали обходни черни пътища. Заради продължилата близо месец блокада някои от превозвачите са стигнали до Италия по други маршрути: 

На отиване минах през Сърбия и Хърватска. Тръгнал съм в събота, виждате кога се прибирам, една седмица. Алтернативният път ми оскъпи пътя с около 1300 евро за един камион. По-скъпа е тази обиколка, сподели един от шофьорите.

Шофьорите, които от години пътуват по международния коридор, не вярват, че блокадата върви към своята развръзка:

Никога. Те са такива, че никога. Не ги интересува нито министър, нито прокурор. Ще оставят тракторите.

Нашите превозвачи са в готовност, ако блокадата бъде възобновена, да спират всички камиони със земеделска продукция, влизащи или транзитно преминаващи през България.

Не протестите на земеделците и обтегнатите отношения  между двете държави заради блокадата са истинският проблем на Балканите, каза за "Хоризонт" председателят на земеделското сдружение "Басма“ Иван Сабахлъков, който е в Солун. По негова информация градът е пълен с мигранти, които на големи групи се придвижват пеша към границата с Македония.

Това е голямата опасност, която стои и пред нас, заяви Сабахлъков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44