Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест на брега" 2016 с акцент върху родното кино

Покъртителната драма "Ма ма" с участието на харизматичната Пенелопе Крус е сред най- силните заглавия в тазгодишната селекция на 14 -то издание на София филм фест на брега. Забележителната лента, в която холивудската актриса влиза в ролята на майка болна от рак на гърдата  оставя без дъх зрителите до финала." Този кинопроект е кауза, зад която Пенелопе Крус  застава като продуцент и кино звезда", обясни Стефан Китанов- Кита  по време на пресконференция, на която беше представен афиша на тазгодишното издание на фестивала.

На представянето присъстваха  големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров, зам.-кметът д-р Лорис Мануелян,директорът на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов и Кристина Ингилизова.

Най-добрите филми от програмата на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас всеки ден от 17-ти до 25-ти март в залата на Драматичен театър "Адриана Будевска".

Филмовият фестивал ще бъде открит на 17 март (четвъртък) от 19.00 часа с"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият синнаИглика Трифонова. Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ по казус от трибунала в Хага и във фокуса попадат стойността на живота на малкия човек, измеренията на човешкото достойнство...Специален гост на прожекцията ще бъде продуцентът Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем още в "Писмо до Америка" и "Разследване".

На 18 март (петък) ще бъде представен "Бруклин" на режисьора Джон Кроули. Номиниран за "Оскар" в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля - Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда "БАФТА" за най-добър британски филм и още пет номинации, филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война.

Сред българските фестивални заглавия на 19 март (събота) е новият филм на Иван Черкелов "Семейни реликви". Кинотворбата представя три различни на пръв поглед истории. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното общуване между тях. "Действащо лице" с важна драматургична роля е и природата, по думите на оператора Рали Ралчев, който работи с Иван Черкелов още от студентските си години. "

Специално внимание е редно да обърнем на филма "Каръл". Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди "Оскар", награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс "Куиър палма" и още над 35 награди и 170 номинации. "Каръл" е създаден по романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта" и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в.

Сред останалите големи заглавия са номинираните за Оскар "Стая" на Лени Ейбрахамсън и "Синът на Саул" на Ласло Немеш, а също "Ма ма" с Пенелопе Круз на режисьора Хулио Медем, както и "Отдалече" на Лоренсо Вигас.

На 24 март от 20.00 часа е прожекцията на "Каръци", удостоен с Голямата награда "Златен свети Георги" от 37-ия Московски международен кинофестивал. "Актьорите са бивши и настоящи студенти на Ивайло Христов от НАТФИЗ - Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов.

Фокус в програмата на " София филм фест на брега" са късометражните филмиот конкурса "Джеймисън" в рамките на 20-ия СФФ. Сред кратките заглавия са "Синът" на Христо Симеонов, "Коледа" на Борислав Колев и "Зевс" на Павел Веснаков.

Закриването на "София Филм Фест на брега" е на 25 март от 19.00 с "Жажда"на Светла Цоцоркова.

ПРОГРАМА

17 март, четвъртък, Откриване 19 часа

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"  - Иглика Трифонова, България -104 минути

18 март, петък

16 часа

"Възкръснал/Risen" - Кевин Рейнолдс, САЩ - 107 минути

18 часа

"Синдромът на марионетката/Синдром Петрушки" - Елена Хазанова, Русия, Германия - 90 минути

20 часа

"Бруклин" - Джон Кролей, Ирландия, Великобритания, Канада - 111 минути

19 март, събота

16 часа

"Разрушение/ Demolition" -Жан Марк Вале, САЩ - 100 минути

18 часа

"Овни/Rams" - Гримур Хаконарсон, Исландия - 93 минути

20 часа

"Семейни реликви" - Иван Черкелов, България - 120 минути

20 март, неделя

16 часа

"Анклав" - Горан Радованович, Сърбия - 92 минути

18 часа

"Сняг" - Венцислав Василев, България -- 100 минути

20 часа

"Карол/Carol" - Тод Хейнс, САЩ - 118 минути

Понеделник, 21 март

18 часа

"Да се събудиш в страх" -Тед Кочеф, Австралия - 105 минути

20 часа

"Стаята/Room" - Лени Абрахамсън, Ирландия - 118 минути

Вторник, 22 март

18 часа

"Ма ма" -  Хулио Медем, Испания - Франция - 111 минути

20 часа

"Синът на Саул/ Saul fia" - Ласло Немеш, Унгария - 107 минути

Сряда, 23 март

18 часа

"Отдалече / From Afar" - Лоренцо Вигас, Венецуела-Мексико - 93 минути

20 часа

"Детството на един водач/ The Childhood of a Leader" - Брейди Корбе, Великобритания, Франция - 115 минути

Четвъртък, 24 март

18 часа

"Стръв"/The Lure" - Агнешка Смочинска, Полша - 92 минути

20 часа

"Каръци" - Ивайло Христов, България - 97 минути

Петък, 25 март

17 часа

"Долината на любовта/Valley of Love" - Гийом Никлу, Франция - 91 минути

19 часа, закриване

"Жажда" - Светла Цоцоркова, България - 90 минути

Вече е ясна и програмата на късометражните филми от конкурса Jameson, които ще се борят за наградата Златен плакет от Областния управител на Бургас:

Събота /от 15ч./

"Коледа" - 17 мин.

"Исках да ме няма" - 7 мин.

"Като захарен памук" - 19 мин.

Неделя /от 15ч./

"Синът" - 29 мин.

"Пациентът" - 13 мин.

Понеделник /от 16ч./

"Любов" - 24 мин.

"Балкански роял" - 20 мин.

Вторник /от 16ч./

"На червено" - 21 мин.

"Удавник" - 25 мин.

Сряда /от 16ч./ 

"Зевс"- 30 мин.

"Foggy Forest" - 8 мин.

Четвъртък /от 16ч./

"Бели слонове" - 20 мин.

"Добрият самарянин" - 28 мин.

Билети ще се продават на касата на ДТ "Адриана Будевска" или пред самата зала непосредствено преди прожекцията. редовните билети ще струват 7 лв., ще има карти с по 20 билета - 100 лв. и с по 10 билета - 60 лв. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публиката избра „Ти ми обеща“ на ВА "HighLight", журито отличи „Булевардът“ (ВИДЕО)

Песента "Ти ми обеща" получи наградата на публиката от 41-то издание на конкурса Фестивал "Бургас и морето" . Тя е по текст и аранжимент на Петър Алексиев и вокален ансамбъл "HighLight". Песен, посветена на емблематичния бургаски булевард „Богориди“, спечели наградата на журито от 41-то издание на Националния конкурс „Бургас и морето“...

публикувано на 29.07.24 в 00:21

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06