Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха пестицид, причиняващ рак, в най-популярните сортове германска бира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Откриха пестицид, причиняващ рак, в най-популярните сортове германска бира. Пестицидът се използва за унищожаване на плевели и е проникнал в културите, от които се произвежда пивото.

Институтът по околната среда в Мюнхен е изследвал 14 сорта от най-популярните марки в Германия. Всички те са показали завишено съдържание на причиняващия рак пестицид глифосат. Нормата в напитката е 300 пъти по-висока от допустимата, съобщи институтът. 

Годишно в Германия се разпръскват около 5400 тона глифосат. Според проучванията обаче този хербицид променя ДНК-то и може да причинява рак. Германският институт за оценка на риска не смята, че има сериозна опасност за потребителите на бира, тъй като дори и при 300 пъти превишаване на допустимата доза хербицид в питейната вода или бирата, количеството е твърде нищожно, за да има пагубен ефект. 

Въпреки това еколози и биолози настояват германското правителство да поднови опитите си да се забрани употребата на глифосат не само в Германия, но и в целия ЕС. Консултациите по тази тема трябва да се проведат през март и засега надделяваха предложенията за удължаване с 15 години на срока на прилагането му. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44