Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плодължава делото за радикален ислям в Пазарджик

Снимка: БГНЕС
В пазарджишкия Окръжен съд продължава първото у нас дело за разпространяване на идеите на терористичната групировка "Ислямска държава". Ромският лидер Ахмед Муса Ахмед и 13 негови подръжници са обвинени в насаждането на религиозна омраза и призив към джихад. Днешното заседание ще продължи с четене на обвинителния акт, който е 164 страници.  

В хода на процеса ще бъдат разпитани 60 свидетели, като 6 от тях са със скрита самоличност, защото са служители на ДАНС. Съдебното заседание ще започне в 9 часа при засилени мерки за сигурност.

Адвокати и подсъдими пледираха да не се дава ход на делото, тъй като част от обвиняемите не били запознати с обвинителния акт. Оказа се, че и част от защитата не знае съдържанието на забранената религиозна книга "Вероотстъпване" - основно веществено доказаталество, която е преведена от турски на български от подсъдимата Александрина Ангелова.

Тя е признала, че е ушила знамето на "Ислямска държава", под което са се снимали 14-те подсъдими в групата на Ахмед. Те са основно от Пловдив, Асеновград и Пазарджик, но вече има изградени структури и в други части на страната.

Трима от обвинените са проговорили в ареста и са свидетелствали как Ахмед и обкръжението му са пропагандирали джихад в джамии и интернет, че християните са подпалки за Ада и че всеки истински мюсюлманин трябва да отиде в Сирия и да се бие за "Ислямска държава".

В доклад на австрийската прокуратура се казва, че Ахмед Муса Ахмед се е срещал в Австрия с ръководителя на тамошния представител на "Ислямска държава", който в момента също е обвиняем. Такива срещи са правени и в Германия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44