Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Серафим Соболев беше обявен за светец

| обновено на 26.02.16 в 18:21
Снимка: БГНЕС

В катедралата "Свети Александър Невски" тържествено бе обявен за светец епископ Серафим Соболев. Той е погребан в криптата на Руската църква в София и години наред народната почит пред него не стихва.

Този следобед литийно шествие ще се отправи от "Александър Невски" към Руската църква и там пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославения Свети Серафим Софийски Чудотворец ще бъде отслужен кратък молебен. Още от сутринта преди Светата литургия в катедралата, която оглави патриарх Неофит, се извърши официалната прослава на Свети Серафим като светец на православната църква.

За първи път в историята и на руската и българската православни църкви, светецът бе канонизиран от две църкви едновременно. За тържествените богослужения и акта на прославата у нас дойде висока делегация на Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион, който води службата заедно с българския патриарх Неофит.

Миряните участваха в богослужението в храма, където са изложени и три икони на светеца, рисувани в Русия. Дошлите се поздравяваха радостно за обичания и почитан от православните християни архиепископ с възгласа: "Честит светец! Честит празник!"

Тържественото прославление на новия светец се състои в деня на неговата кончина, който ще бъде и денят, в който занапред ще се празнува паметта на Свети Серафим Софийски Чудотворец. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44