Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Започна обратното броене за ДПС

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Започна обратното броене за ДПС, заяви Лютви Местан пред инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Местан каза още, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички: 

Известни като медии на депутат от ДПС наричат "хора от кол и въже" героите на българската свобода. Само това обстоятелство вече ни задължава да дадем решителен политически отговор. Сред нас е първият, който прозря тази необходимост още през далечната 1993 година - господин Мехмед Ходжа.


Присъстваха около 200 души, пред които Лютви Местан отговори на въпроса защо сега създава новата партия:

Правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел.

До създаването на новата формация се стигна, след като Местан беше изключен от ДПС в края на миналата година. На учредителното събрание присъстват бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали. По силата на закона политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които образуват инициативен комитет.


На няколко пъти Лютви Местан каза, че има сили, които ще се опитат да попречат на регистрацията на новата му партия:

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, и ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на партия ДОСТ, нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес казвате най-важното: "ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре".

За учредяването на партията са необходими подписите на 2500 души. До три месеца след провеждането на Учредително събрание, на което ще се приеме устав и ще се избере ръководство на партията, тя трябва да се регистрира в съда.


Снимка

Междувременно депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира, че Движението не се притеснява от отлив на симпатизанти заради новия политически проект ДОСТ:

ДПС не се пристеснява от учредяването на която и да е партия. Мисля, че са малко пресилени думите, че много от нашите симпатизанти ще отидат на учредяването. Нека да видим кой е отишъл. Симпатизантите на ДПС са достатъчно интелигентни хора и правят разлика между истинските принципи, истинските идеи на Движението за права и свободи и всички подобни имитации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Лютви Местан

Лютви Местан обявява ДОСТ

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще обяви учредяването на партия Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ). Местан определи новата формация като "либерален, евроатлантически проект". Лютви Местан беше изгонен от партията преди Нова..

публикувано на 27.02.16 в 08:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44