Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не иска да допусне повторение на "либийския сценарий" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Електронните медии в Русия следят внимателно информационният поток идващ от Сирия за влязлото в сила примирие. В Русия мненията на политиците и местните анализатори са умерено оптимистични за бъдещето на мирния процес. 
Председателят на комитета по външната политика в руската Дума Алексей Пушков изрази несъгласие с изказаната скептична позиция от президента на САЩ Барак Обама. Пушков написа в своя микроблог в Туитър, че още не настъпило примирието в Сирия, а САЩ са готови да го обявят за неуспешно и да обвинят за това Русия. Той изрази още удивлението си че Вашингтон е настроен скептично за мирния процес.
В Москва има надежда сред политическите кръгове, че примирието в Сирия все пак ще доведе до мир в близкоизточната държава. Пред предаването за външна политика „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР наблюдателят на процесите в Близкия изток  от Москва Елена Дорошенко приветства постигнатия мирен договор по отношение на Сирия. Според нея Русия прави всичко възможно да не допусне в Сирия да се повтори "либийския сценарий" на разпад на държавността:                                            
Смятам, че Русия прави всичко възможно и зависещо от нея, за да помогне да се съхрани държавността в Сирия, като единна държава, защото виждате за какъв широк спектър от етнически и религиозни общности и народи става дума. Затова, ако всеки от тези народи тръгне да откъсва част от територията на Сирия, ще доведе до истинска катастрофа.                     
Според заместник-председателя на Думата Иван Мелников Русия няма да бъде лишена от стратегическа инициатива, и че ако не е била намесата на Запада, е могла и по-рано да прекъсне източниците за снабдяване с оръжие и финанси воюващите в Сирия терористи.                                
Москва получи подкрепата и на въшните министри на страните от Арабската лига, които са на посещение в руската столица за третото заседанието от руско-арабския форум. Външният министър на ОАЕ Ал Нахаян каза, че постигнато споразумение е стъпка в правилната посока, която ще доведе до намиране на решение на сирийската криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44