Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима са загиналите след снощния взрив в руската мина "Северная" в Коми

| обновено на 28.02.16 в 15:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази нощ в руската шахта имаше трети мощен взрив след първите две експлозии на газ гризу на 25 февруари, когато загинаха четирима миньори и още 26 техни колеги останаха под земята. Според министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков, няма шанс някой от 26-те миньори да е оцелял. Малко по-късно техническият директор на компания "Воркутаугол", която управлява мината, каза, че технически съвет подробно е оценил ситуацията в шахтата и смята, че там вече няма оцелели. В мината, намираща се в северната руска република Коми, изтече газ метан (гризу), предизвиквайки две сериозни експлозии, срутвания и пожар.

В момента на инцидента под земята се намираха 111 души. При спасителна операция бяха евакуирани 81 души, шестима загинаха, а 26 и в този момент остават в неизвестност. Руските електронни медии цитират Денис Пайкин, технически директор на компанията-собственик на мината, че тя може да бъде технически изолирана или потопена.

Заради трагедията в руската република Коми е обявен тридневен траур.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44