Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронна система ще предоставя информация за отстреляния дивеч в 5 области

Снимка: БГНЕС
Електронна система за отчет и контрол предоставя пълна информация за отстреляния дивеч на държавни територии в пет области. Така наречените "ловни марки" бяха въведени пилотно от Северноцентралното държавно предприятие - Габрово, в което влизат областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Електронната система е разработена от Северноцентралното държавно предприятие - Габрово, което първо в страната приложи ловните марки със собствен уникален код. С тях се обозначават животните след отстрела им, а кодът се изпраща като SMS до кратък номер. Заедно с това, в съобщението се въвежда пол и възраст на дивеча. Така, в реално време, системата разполага с информация за мястото на лова, ползвателя на дивеча, а също данни за животното. В началото на календарната година ловджиите  получават специалните пластмасови марки, чийто брой съответства на годишните планове за отстрел на държавното предприятие. Освен че е превантивна мярка срещу бракониерството, системата предоставя информация, полезна при изготвянето на ловностопанските планове, включващи както отстрел, така също охрана и развъждане на животните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44