Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за сухопътна и брегова охрана ще се намесва само при съгласие на засегнатата държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Новата Агенция на Европейския съюз (ЕС) за сухопътна и брегова охрана на външните граници ще се намесва с патрули само при съгласието на засегната държава-членка, обясни пред евродепутати в Комисията по правосъдие Матиас Рюте, директор на Генерална дирекция "Вътрешни работи" в Европейската комисия.

Персоналът на сегашната агенция ФРОНТЕКС може да опази само периметъра на сградата на Европарламента в Брюксел, но не и цялата външна граница на ЕС. С тези думи Матиас Рюте илюстрира нуждата от създаването на координирана система за сухопътна и брегова охрана, която по решение на ЕК да може да изпраща гранични екипи във всяка държава, която не се справя сама опазването на подстъпите към Шенген:

В действителност държавата-членка винаги трябва да даде съгласието си за съвместен оперативен план с ФРОНТЕКС. Ако не се съгласи, единственото, което можем да сторим, е да пратим страната на съд. Едните ни казват, че трябва да наложим решението на въпросното правителство, а други смятат, че това е погазване суверенитета на държавата. С този механизъм се запазва суверенитетът, като в същото време се оказва огромен морален натиск върху правителството да позволи външна намеса.

Холандското ротационно председателство на Съвета изрази оптимизъм, че страните-членки могат да излязат с обща позиция преди 21 април, когато ще заседават вътрешните министри, съобщи холандският дипломат Сандер Люистербург:

Значителна част от предложението беше обсъдена, включително противоречивите въпроси. Председателството работи за компромисни предложения по тях.

Текстовете се разглеждат на части от 28-те министри и за да не се губи време, веднага се пращат на депутатите в ЕП, които имат споделени правомощия по гласуването на новото европейско законодателство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44