Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска музика от сутринта до вечерта на 3 март в зала "България"

Снимка: Архив, БНР
Една прекрасна идея на Софийската филхармония събира на двете сцени на зала "България" много (ако не почти всички) столични състави (духови оркестри, хорове, джаз формации). И в продължение на 11 часа ще звучи само българска музика! Детски песни, възрожденски песни, емблематични и красиви образци из хоровата класика, църковна музика, че дори и поп и джаз. И, разбира се, знаковите български композитори - Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Красимир Кюркчийски.
Всичко започва в 11 ч. с Концерт на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор под диригентството на Славил Димитров. Именно с него започваме разказите за този "ден на българската музика" в "Радиокафе" на Радио София. Програмата на този първи от многото концерти на националния празник на България представя хорове из знакови за оперната ни история заглавия като "Луд гидия", "Момчил", "Мария Десислава" и оператата "Българи от старо време", фрагменти от изключително красивата сюита "Класично и романтично" на Владигеров и други показателни за стойността на българската класическа музика творби - "тези, които са устояли на бурите на времето и са доказали непреходната си стойност", по думите на Славил Димитров. Той специално отбеляза и участието на съставите на БНР (основен медиен партньор на събитието) - Оркестъра за народна музика, както и Биг-бенда ("за мен най-добрият на Балканския полуостров - няма друг като него, толкова дълго съществуващ и толкова добре свирещ"), както и хора "Космически гласове" с диригент Ваня Монева.

Водещ на "музикалния маратон", който е под надслов "Обичам българската музика" е актьорът Владимир Пенев, а "лице" е изключителният и покриващ необятни музикални "територии" Теодосий Спасов. Така че  - заповядайте на 3 март в зала "България", с един пропуск на цена от 6 лева можете да минавате от зала в зала, от концерт на концерт и да се наслаждавате на красотата на родната музика. Идеята е българската музика да присъства все повече - и в програмите на Софийската филхармония, и (по-концентрирано) в специалните за страната ни дни като 3 март. И всичко, което ще се случи в зала "България" в този ден, е пример за (възможното) добро взаимодействие между различните институции в света на музиката - защото на поканата на Софийската филхармония са откликнали и общински състави, и университетски, и любителски.

Чуйте разговора с маестро Славил Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.