Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън и Тръмп са победителите от "Супер вторника" в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп се наложиха като лидери в кампанията за партийната номинация в надпреварата за Белия дом, съответно при демократите и републиканците. Резултатите от гласуването по време на т.нар. "Супер вторник" показаха силна подкрепа за двамата в щатите със значителен брой делегати, които се разпределят в зависимост от представянето на претендентите.
Вотът в 13-те щата бе представителен за настроенията на широк спектър от американците. Победата на считаните за фаворити на места с разнообразен състав на населението циментира водещата им позиция. Клинтън и Тръмп категорично се наложиха във важните Джорджия, Тенеси и Вирджиния, като бившият държавен секретар спечели и щата с най-много делегати – Тексас.
Републиканците в Тексас заложиха на Тед Круз и той се позиционира като силен опонент на Тръмп в борбата за номинацията. Нагласите за успех на Марко Рубио се сблъскаха с незадоволителни постижения. Сега надежда за Рубио са предварителните избори в неговия щат Флорида на 15 март. 
Напоследък зачестиха притесненията на републиканския елит за възможността Доналд Тръмп да е лицето на партията на президентските избори и се появиха коментари, че останалите кандидати са закъснели с наситената кампания срещу него, която стана интензивна през изминалата седмица.
При демократите Хилъри Клинтън получи гласовете на жените, малцинствата и традиционните поддръжници на партията, а Бърни Сандърс така и не си осигури необходимия му дял от вота на чернокожите. Сенатор Сандърс успя да победи в собствения си щат Върмонт, както и в Оклахома. Преди гласуването той увери, че ще продължи да се състезава до конгресите, независимо от резултатите.
Очаква се при осигурената си силна преднина Клинтън да насочи усилията си директно в атаки срещу Донълд Тръмп.
Следващият стадий в кампанията е 15 март, когато се провеждат предварителни избори в пет големи щата със съществен брой делегати – Флорида, Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44