Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за делегати в САЩ продължава на 15 март с предварителни избори в още щати

Снимка: БГНЕС

Резултатите от предварителните избори по време на т.нар. "Супер вторник" в Съединените щати показаха значителна преднина за лидерите в прочуванията.

В кампанията за Белия Дом Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп получиха най-голям мнозинството от делегати, които ще се гласуват за тях на партийния конгрес през лятото.

Републиканецът Тръмп победи в седем щата, докато опонентът му Тед Круз спечели в три, като в това число и богатия на делегати Тексас, а  Минесота застана зад Марко Рубио. При демократите Хилъри Клинтън също стана фаворит в седем щата, а Бърни Сандърс - в четири.

Очаква се при осигурената си силна преднина Хилъри Клинтън да насочи усилията си директно в атаки срещу Доналд Тръмп. При последните преброявания Клинтън има 1 001 от нужните 2 383 делегата за получаване на номинацията на демократите, а Сандърс е с 371. Тръмп има 285 делегата от необходимите поне 1 237 , Круз е със 161, а Рубио - с 87.

За републиканците беше важно да се изясни картината, като се отсеят онези кандидати, които до момента не са показали добри резултати, като сега Круз изглежда има най-големи шансове срещу критикувания от партийния елит милиардер Тръмп.

Битката за делегати, разпределяни въз основа вота на избирателите, продължава на 15 март с предварителни избори във важните Флорида, Илиной, Мисури, Северна Каролина и Охайо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44