Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският трибагреник се развя за 11-и пореден път в Чикаго

Снимка: Бояна Петрова

За 11-и пореден път българският трибагреник се издигна на площад “Дейли” в Чикаго заради Българския ден. По този повод прозвуча и химнът на страната ни във фоайето на “Дейли център”, с който започна и празничната програма за 3 март.

Гости, родители и децата на българските имигранти от 11-те училища в района на Чикаго се събраха, за да споделят вълнения и емоцията на празничния ден. Сред присъстващите беше и Александър Дърводелски, който заедно с още няколко представители на старата българска емиграция през 1960 година се срещаха с кмета на Чикаго Ричард Дж. Дейли, който, впечатлен от разказа на българите и от българската история, е човекът, издал прокламацията, с която 3 март е обявен за Български ден в Чикаго и с която се разрешава издигането на знамето ни. Ритуалът обаче след няколко години е прекъснат, но през 2005 г. е възстановен като признание за ролята и приноса на българската общност за развитието на Чикаго като модерен и икономически преуспяващ град.

По повод Националния празник на България сегашният кмет на Чикаго Рам Емануел изпрати специално поздравително писмо.

Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме, е това да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира по света, българска читанка и достъп до българската азбука, за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, както и за да се помни и да се знае българската история. Честит празник, се обърна към стотиците българи Симеон Стоилов, генералният консул на България в Чикаго, по време на честванията във Ветровития град. Думите на Стоилов бяха посрещнати с много аплодисменти, като имаше и още много танци, стихове и песни. Единствено нямаше място в салона, за да се побере пъстрото хоро, което присъстващите извиха, и затова един от българските емигранти Константин Маринов го поведе към площада със знаме в ръка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44