Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война и в Москва

В центъра на руската столица  пред паметника на героите от Плевен беше почетена паметта на войници, загинали по време на Руско-турската война от 1877-78 година. От 20 години насам в деня на Националния празник на България пред паметника се извършва молебен и се полагат цветя.

Отбелязването започна с панихида за падналите войници, като молебенът беше извършен  от викария на руския патриарх епископ Теофилакт.
Днес е ден на обединение и за напомняне, че само заедно, единодушно и с една вяра може да победим всеки враг, подчерта епископът, който добави, че почти нищо не се променя в геополитическия свят – все същите врагове, които не искат да приемат православния свят, все същите братя славяни, които гледат със същата надежда на Русия и на руския народ.

Посланикът на Република България в Русия Бойко Коцев отбеляза, че вековната летопис на дружбата на двата народа, взаимното обогатяване на нашите култури и преплитането на съдбите на българите и руснаците,  дават увереност за това, че и занапред тази традиция ще се развива“.

Ние, българите, винаги ще сме благодарни за тези десетки хиляди руски войници, чиито животи са били принесени в жертва на победата, подчерта посланикът, като отбеляза, че тази победа е донесла свободата на България, лелеяна от поколения българи.  В словото си Коцев  припомни и думите на известния руски дипломат граф Николай Игнатиев "ние връщаме своя дълг към родината на просветителите на Кирил и Методий".

Над 200 души се бяха събрали за честването пред паметника, сред които и немалко наши сънародници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44