Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорд по посещаемост във Военно-историческите музей в Плевен на 3-ти март

Снимка: panorama-pleven.com
Рекорден брой посетители са посрещнали Военно-историческите музеи в Плевен, съобщи директорът доцент Милко Аспарухов. Само в „Панорама - Плевенска епопея 1877година“ посетителите са достигнали близо 10 хиляди. За да посрещне всички желаещи, екипът е работил с удължен работен ден в продължение на 11 часа.

Залите на Регионалния исторически музей в Плевен са привлекли интереса на близо 7 000 любознателни българи от всички краища на страната, което е с хиляда повече в сравнение с 3 март миналата година.

До края на месеца остава безплатно посещението в къщата-музей "Цар Освободител - Александър Втори". В нея е подредена изложба с уникални реликви на българското възраждане, предоставени от Историческия музей в Бяла черква. Експозицията показва оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 година, както и сабя от Априлското въстание и други оръжия, използвани по време на освободителните борби.

Уникална е и съхранената през годините снимка на останалите живи въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро, направена в Бяла черква през 1898 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44