Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция и армия проведоха съвместно учение "Граница 2016"

| обновено на 05.03.16 в 17:56
Снимка: БГНЕС
Военни и полиция проведоха съвместно учение "Граница 2016" в зоната за отговорност на граничното полицейско управление Петрич. Учението беше съвместно между Министерствата на отбраната и на вътрешните работи с цел да се провери готовността за реакция при нова миграционна вълна. 

На учението присъства премиерът Бойко Борисов заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, както и областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

СнимкаЦелта на учението беше силовите структури да бъдат подготвени да посрещнат засилен миграционен натиск, обясни по-рано Борисов и подчерта:
Именно затова го правим това учение на границата - за да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително и със затваряне на КПП-то при мигрантска вълна или натиск от гръцка или македонска страна. Но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежък сценарий.

Много добра стиковка между МВР, нейните сили, "Гранична полиция", "Жандармерия" и съответно нашите Военновъздушни сили и бригадите, които са тук. Няколко стотин човека са дислоцирани в момента- над 400 и от армията, и от жандармерията, и от полицията. Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти - проиграни са всички възможни места, като диги, където бежанци или нелегалните имигранти могат да заобикалят,  допълни премиерът на брифинг след "Граница 2016".

СнимкаОсновната цел беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как изпълняват основните задачи и как са координирани усилията,  допълни Бъчварова и поясни:
Това е ситуация, която е нова, и от тук нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме синхронизирано. 

На базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти, добави Бъчварова.

Това, което видяхме в рамките на един час, съдържаше няколко ситуации, които са възможни, включително и оказване на помощ, както и спасяване на пострадали хора. Можем да гарантираме на българските граждани, че сме в пълна готовност да реагираме, дори при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти,  коментира премиерът Борисов, като изрази задоволство от бързата реакция за организацията на учението.

СнимкаУчението "Граница 2016" беше подготвено в изключително кратки срокове, допълни генерал-лейтенант Попов, който също отчете отлично взаимодействие между силите:
Това е само началото - продължаваме с колегите от МВР и ще направим всичко възможно да си взаимодействаме по начина, по който се изисква от нас.

В учение "Граница 2016" участваха общо 50 единици специализирана техника, а три хеликоптера кръжаха над и около сградата на ГКПП "Кулата“. По-рано движението на граничния пункт в двете посоки беше спряно за час.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44