Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за настаняване в приемни семейства осигурява дом и на непридружени от бежанци деца

Снимка: БГНЕС

В община Видин са сключени 25 договора за грижа за дете, настанено в приемно семейство. Схемата е отворена и се приемат нови заявления от желаещи да станат приемни родители.

Новият проект носи името "Приеми ме", а нов акцент в него е, че се включват и деца, които не са придружени от бежанци, поясни Емилия Николова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в община Видин:

Настанените деца в приемните семейства са 26, като дори в едно семейство имаме две настанени деца.

От тях 23 са здрави, а три са с увреждания, добави Николова и обясни, че общо децата до 3 години са седем, от 3 до 6 години – 13, като от тях 10 са здрави и три с увреждания, а от 6 до 14 години са шест.

Няма притеснения от страна на приемните родители да полагат грижи за дете с увреждане - задължително те преминават специализиран курс на обучение за отглеждане на такъв тип деца, допълни още директорът.

Общият бюджет на проекта, на който Агенцията за социално подпомагане е бенефициент, е 51 600 000 лева, а броят на общините, които участват в него, е 82 от цялата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44