Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Повечето печатни издания излизат днес със снимки на усмихнатия нов световен шампион по сноуборд Радослав Янков на първите си страници.

Кабинетът е налял крупна сума в избрани общини преди вота през 2015 година, гласи водещото заглавие на вестник "
Сега". Близо 97 000 000 лева извънредни субсидии към общините е превел кабинетът в изборната 2015. 77 000 000 от тях са отишли за общини на ГЕРБ, като сумите са дадени точно преди провеждането на местните избори. Това показва проверка на вестника по повод окончателните данни за изпълнението на бюджета и предложената от финансовото министерство нова методика за подкрепа на общини в затруднено финансово състояние. 

Банките ще дават по-изгодни заеми за фирми за 600 милиона евро, съобщава "
Капитал Дейли". Над 3000 малки и средни компании ще могат да получат банкови заеми при по-изгодни от обичайните условия. Облекчението идва чрез гаранции от Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка, които се предоставят по новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия“. Предстои да се изберат банките, които ще работят по програмата от есента. Детайли за лихвите по новите заеми няма, но ако се съди по вече раздадените кредити по JEREMIE, те могат и да са половината от пазарните, които сега са на нива 5,5 до 7 процента, пише изданието.  

Депозитите на домакинствата са се увеличили почти два пъти в годините на кризата, показват данни на БНБ, цитирани от "
24 часа". От близо 22 милиарда на влогове през декември 2008, в края на 2015 сумата е вече над 42 милиарда лева.

Над половин милион души у нас живеят с пенсия под 157 лева, пише "
Дума", като уточнява, че това е минималната пенсия за възраст и трудов стаж, която през лятото на миналата година беше увеличена с 3 лева. С най-ниска пенсия от 103 лева месечно са преживявали 4500 души, допълва вестникът.

10 лева струва такса "спокойствие“ във Враца, пише "
Стандарт". Гардове охраняват срещу скромната сума обитаемите къщи, а срещу 20 лева – сгради, в които не живее никой. Охранителният бизнес е силно развит в района заради драстичните набези на апашите, отбелязва изданието.

Поскъпване на тока поиска и НЕК, пише "
Труд" в заглавие на първата си страница. Няколко дни след като доставчиците на ток ЧЕЗ, EVN и Енерго-про поискаха по-високи цени на тока за бита от 1 юли с до 3,6 %, с подобно искане излезе и държавната Национална електрическа компания. Компанията не казва колко точно иска да бъде увеличението, но изброява за какво са ѝ нужни парите. Според източник на ТРУД до 31 март по-скъп ток ще искат и АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2. Експерти коментираха, че предложенията са очаквани и естествени, а изказвания за намаляване – популистки, пише вестникът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44