Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Силистра настояват за запазване на старите чинари в центъра на града

Снимка: Община Силистра


Представители на общината в Силистра ще се срещнат в понеделник с граждани, които искат да спасят старите дървета в центъра на града при проектирания ремонт на градската инфраструктура. 

Предвижда се да бъдат изградени нови подземни комуникации,а също и канализация, асфалтови настилки и тротоари, както и велосипедни алеи, нови паркоместа, но и разширяване на зелените площи.

Старите чинари трябва да бъдат премахнати, защото са опасни, обясни Емил Гойчев, заместник-кмет по устройство на територията:

Тези дървета са на височина по-голяма от 30 метра – центърът на тежестта на самото дърво е над 4 метра. При един силен вятър или буря действително има опасност да паднат и е преценено, че трябва да се премахнат 87 дървета.

За сметка на това ще бъдат засадени 147 иглолистни и 174 широколистни дървета, а също и около 3 000  храста,
допълни Гойчев.

Гражданите обаче не споделят тази оценка и настояват за запазване на дърветата. Под това искане са се подписали около 4 000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44