Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Лондонският "Файненшъл таймс" съобщава за намерението на Брюксел да централизира разглеждането на исканията за получаване на убежище в страните от Европейския съюз (ЕС). Фактът, че Европейската комисия е решила да представи предложението си още преди днешната среща на върха, показва, че тревогата от развоя на миграционната криза надделява над притесненията от разпалване на евроскептичните настроения във Великобритания и евентуалното ѝ излизане от Съюза, отбелязва изданието. 

Гръцкият вестник
"Ефимерида тон синдактон" определя срещата между лидерите на ЕС и Турция в Брюксел като "среща на върховно лицемерие". Очаква се "Анкара да приеме реадмисия на икономически мигранти в Турция, но не се очертава да се случи най-важното, а именно: да бъде приет механизъм за директно преселване на бежанци в държавите-членки на Евросъюза, пише вестникът.  

Според друго гръцко издание –
"Вима“, Брюксел ще задължи Гърция да се превърне в голям лагер за мигранти, на който ще бъде предоставена хуманитарна и всякаква друга извънредна помощ, а гръцкото правителство е притиснато до стената. 

Рамките на днешните решения са били определени още снощи между лидерите на Турция, Германия и Холандия – Ахмед Давутоглу, Ангела Меркел и Марк Рюте, твърди кореспондентът на
"Катимерини".

Без да го оповестява гласно, Европейският съюз потвърди подхода на самотния ездач, възприет от Австрия, Унгария, Словения и Хърватия, които не дочакаха зелена светлина от Брюксел и започнаха да филтрират притока на мигранти, констатира
"Фигаро". Затварянето на Балканския път на мигрантите ще блокира десетки хиляди в Гърция. Ето защо Европа ще окаже адекватна и незабавна помощ на тази страна, обяснява френското издание.

За днешната среща между Евросъюза и Турция пишат и руските издания. 
"Алчният Ердоган "затрупва" Европа с бежанци", пише в заглавие електронният "Вести""Московский комсомолец" цитира чешкия президент Милош Земан, който предрича нова вълна от бежанци в Европа и призовава да не се дават на Турция обещаните три милиарда евро, тъй като турската страна е неспособна и не желае да прави каквото и да било с мигрантите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44