Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Глория Гейнър - "I Will Survive"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една песен, в която се разказва за "дамския инат" и вярата, че една жена може да надмогне всичко, което й поднесе живота! Това е песента, която печели "Грами" през 1980г.  в категорията за най-добра диско песен - и всъщност това е единствената година, когато се присъжда тази награда. В много отношение песента ни днес е единствена и неповторима.

Нарича се "I Will Survive" ("Ще оцелея"), изпява я Глория Гейнър през 1978 г. Успехът е моментален, поразителен и дълготраен. "I Will Survive" става номер едно в Билборд Хот 100, набързо придобива двойно платинен статут по продажби и до днес "носи на крилете" си Глория Гейнър.

Родената в Ню Джърси певица, която като дете е припявала на песните на Нат Кинг Коул и Сара Вон, първоначално е част от дамската формация "Соул Сатисфайърс", но постепенно се откроява дотолкова, че започва солова кариера, като първият й голям успех идва през 1975 година. Безспорно обаче песента на живота й е "I Will Survive", една от най-разпознаваемите мелодии навсякъде по света. Тя е доста новаторска за времето си, в нея липсват така характерните за предишните песни на Гейнър беквокали.

Времето доказва нейната значимост - няма парти, няма сватба без "I Will Survive". Има стотици кавъри и десетки "филмови участия"... но оригиналът е един - Глория Гейнър!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.