Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарсите на България и Русия ще отслужат Света литургия в чест на Свети Серафим

Снимка: Николай Кръстев

Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил ще отслужат Света божествена литургия в Покровския манастир в Москва, след което ще отслужат и молебен за новия светец, когото и двете църкви обявиха – Св. Серафим архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца. Говорителят на руската патриарх – отец Александър Волков, коментира пред БНР значението на новия светия в духовните отношения между двете православни църкви:

Несъмнено прославянето на архиепископ Серафим за светия от двете църкви е много сериозен съвместен духовен импулс заради почитането му в продължение на толкова години наред в България и Русия. Ние знаем, че опашката пред гроба му в София никога не е прекъсвала и българите винаги са идвали да му се поклонят. Много е важно, че въздигането за светия става едновременно, защото това е знак за духовното единство на нашите църкви.

В рамките на визитата си Светейшият патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и придружаващата го църковна делегация. Предвижда се посещение на централата на Международния обществен фонд "Единство на православните народи", подворието на Българската православна църква в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него – "Успенский събор", където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е българин, "Архангелский събор" и "Благовещенский събор", както и новостроящия се храм, посветен на св. Киприян.

Главата на Българската православна църква патриарх Неофит и водената от него църковна делегация от митрополити, епископи и други духовници започна петдневното си посещение в Руската православна църква. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44