Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотев - Русев: Без вина за фалшив документ - Върви се към груба манипулация

| обновено на 08.03.16 в 16:10

Няма виновни в администрацията за пропуснатото разминаване в документите, което е позволило на собствениците да получат разрешение за строеж, включващо разрушаване на тютюневия склад на улица „Одрин“ 8. Кметът на Пловдив Иван Тотев не планира да поиска обяснение или наказание за главния архитект Румен Русев, който е подписал проекта преди 6 години.

По думите на Тотев не е възможно в потока от преписки, които ежедневно се обработват, на всеки да се прави и насрещна проверка.

До момента Община Пловдив не се е свързала със собствениците на срутения тютюнев склад, призна кметът Иван Тотев: Контактуваме с техни адвокати, на които днес ще връчим становище на назначената по случая комисия с настояване за спиране на всички дейности на обекта, както и пълното му възстановяване. 

Същевременно, пред Радио Пловдив главният архитект Румен Русев заяви, че има два документа, издадени за разрушената сграда от Тютюневите складове на ул. "Одрин" 8. Това потвърдиха и от НИНКН, но обясниха, че склад „Ориент“ е паметник на к културата от 1975 година.

 Снимка

Архитект Румен Русев посочи, че има разминаване в това, което се представя официално пред нас от собствениците, и това, което всъщност е било издадено. 

Нещата вървят към груба манипулация, но ще се въздържа от точни квалификации, каза арх. Русев.

Действията по разрушаването вече са прекратени и предстои комисия от различни институции да реши какво ще случи и дали ще има евентуално възстановяване или укрепване.

Арх. Русев заяви, че има издадено разрешение за строеж, обаче липсва обяснение защо не се издадени предписания или указания към собствениците на имота. По думите му теоретично и на практика обектът, който е част от групов паметник на културата, може да да бъде възстановен.

Арх. Жана Джугаланова от Националния институт за недвижимо културно наследство обясни, че има два документа, но само едниният от тях е от националния документален архив. Той носи датата 9 август 2010 г. и в него изрично пише, че склад "Ориент" не е самостоятелен културен паметник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Обезопасяват района на разрушения склад, министър Рашидов иска санкции за виновните

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Още през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад..

публикувано на 08.03.16 в 14:26