Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ ще спази стриктно процедурата за освобождаване на председателя Георги Лозанов

| обновено на 08.03.16 в 16:22
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии ще спази стриктно процедурата за освобождаване на председателя Георги Лозанов. Работата на регулатора няма да бъде възпрепятствана. Това се казва в позиция на СЕМ, разпространена до медиите.

Днес, на трето поредно заседание Съветът за електронни медии не гласува подадената от Георги Лозанов оставка. Разглеждането ѝ беше отложено за следващия вторник.

В позицията си от СЕМ заявяват още, че задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание.

В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от Закона за радио и телевизия, твърдят от регулатора.

Председателят на СЕМ подаде оставка заради несъгласието му да гласува регистрацията на телевизия "Пик".

Ето и пълния текст на позицията на СЕМ: 

Във връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, членовете на Съвета за електронни медии заявяваме, че в изпълнение на своите задължения се ръководим единствено и само от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).
Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ.
Процедурата за освобождаване на председател и член на СЕМ, която стриктно ще спазим, е описана в Закона за радиото и телевизията.
Работата на Съвета за електронни медии няма да бъде възпрепятствана. Стоим на принципите на правовата държава, залегнали в Конституцията на Република България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44