Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес награждават патриарх Неофит с престижна награда за православния свят

Снимка: Николай Кръстев


Премията на Фонд "Единство на православните народи" е една от най-престижните награди в източноправославния свят. Тя се присъжда на духовници, политици и общественици, които са допринесли за развитието на православния свят и единството в него.

Страната ни два пъти е получавала признанието на Фонда, когато тя е била присъждана на покойния патриарх Максим и президента от 2002-2012 Георги Първанов. Днес на Главата на Българската православна църква патриарх Неофит ще бъде връчена наградата на Фонда за единство на православните народи.

Заедно с него в най-големия руски православен храм "Христос Спасител" тази година награда получават президентът на Сърбия Томислав Николич и председателят на Думата на Руската федерация Сергей Наришкин.

Патриархът на Москва и цяла Русия патриарх Кирил открои мястото на представителя на Българската православна църква Неофит в православния свят с думите:

Вие и оглавяваната от вас Църква, без значение на нелеките исторически обстоятелства на общото ни битие, оставате верен на Светото православие и каноничното му единство. Вие внасяте особен принос във всеправославното единство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44