Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Ако се наложи, ще има ограда и на гръцката граница

Снимка: БГНЕС

Изненадваща проверка на силите за сигурност, разположени на границата ни с Гърция и Македония, направи министърът на отбраната Николай Ненчев. Обстановката според него е относително спокойна и към момента няма информация  за пренасочване на бежанския поток към страната ни.

Военният министър се запозна на място с изпълнението на съвместния план и тренировките, в които участват около 500 служители на Гранична полиция, жандармерията и военни формирования:

Убедих се на място, че има много добра координация и в момента се извършват съвместни действия, т.е. тренировки и обучения между въоръжените сили и жандармерията. Започнах се на място с обстановката. Относително спокойни са нещата, не би следвало да има основания за безпокойство.

Планът за контрол по границата ни предвижда съвместно патрулиране, оптимизиране на наблюдателната система, събиране на информация и проиграване на практически действия по овладяване на безредици при евентуален бежански поток. Синхронът между службите на двете ведомства е изключително добър, заяви директорът на Гранична полиция Антонио Ангелов:

Смятам, че сме наистина подготвени и не го казвам просто така. Защото тука сме денонощно с колегите от армията и полагаме всички усилия да се подготвим за всякакви сценарии, за всякакви варианти, така че да не бъдем изненадани в последния момент.

Има ли реална опасност бежанската криза от съседните държави да се пренесе към България? Министър Ненчев не изключи и монтирането на преградни съоръжения, ако се наложи:

Ние сме готови за това и се надяваме това да не се случи, с оглед на информацията, която получаваме от нашите съседи и това е възможно. Ако се наложи, ще има преградни съоръжения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44