Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит получи в Москва награда за укрепване на единството на православните народи

| обновено на 09.03.16 в 19:26
Снимка: БГНЕС

В голямата зала на храма "Христос Спасител" в Москва Международният обществен фонд "Единство на православните народи" награди българския патриарх Неофит за "принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото".

В словото си по време на церемонията руският патриарх Кирил обърна внимание върху международните процеси, подчертавайки, че православната църква работи за запазването на мира по света и за утвърждаването на християнските ценности в него.

Днес, каза още той, имаме истинско разбирателство с Римокатолическата църква след срещата в Хавана.

Патриарх Кирил каза, че предстоятелят на Българската Православна църква патриарх Неофит е доказал себе си като радетел на единението в православния свят.

Той има специален принос в запазването на християнските ценности, бе категоричен още руският патриарх.

Председателят на Фонда за единство на православните народи Валери Алексеев и руският патриарх Кирил връчиха награда на патриарх Неофит. След като получи наградата предстоятелят на Българската Православна църква заяви, че в днешното размирно време, когато европейските ценности на цивилизацията ни са подложени на изпитание, трябва да работим, за да има повече праведност и справедливост. След това патриарх Неофит подари на руския патриарх Кирил копие на Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир.

Международният фонд връчи още своите награди на сръбския президент Томислав Николич и председателят на руския парламент Сергей Наришкин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44