Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит получи награда за запазване на православното единство и каноничния му дух

| обновено на 10.03.16 в 12:57
Снимка: Николай Кръстев

Международният обществен фонд "Единство на православните народи" раздаде в тържествена атмосфера своите годишни награди на политици, духовници и общественици  под звуците на църковни камбани и песнопението “На многая лета“. В голямата зала на храма "Христос Спасител" в Москва беше награден и българският патриарх Неофит за принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото.  

В своето слово
пред събралото се множество руският патриарх Кирил изтъкна ролята на българския духовен водач за едновременното канонизиране от Руската и Българската православна църква на Серафим Соболев, както и подчерта: 

Важността в приноса за развитието на отношението между двете ни църкви стана факт на общото обявяване за светия на архиепископ Серафим Богочарски, като това стана благодарение на Светейшия патриарх Неофит. Свети Серафим е преживял значителна част от живота си в България и затова той се ползва с общонародното почитание - неговата канонизация може да бъде наречена паметник на хилядолетната връзка между българския и руския народ.

В днешното размирно време, когато са заплашени християнските устои на европейската цивилизация и когато се подлагат на дискусия вековните представи за морал, ние - православните духовници, политици и общественици от различни страни, както и с всички хора по света с добра воля, трябва да обединим своите усилия в защита на изконните християнски нравствени ценности и норми на поведение,  подчерта в отговор патриарх Неофит.

СнимкаМеждународният обществен фонд "Единство на православните народи” връчи отличия и на сръбския президент Томислав Николич и на Сергей Наришкин, председател на Думата.  На церемонията присъства и Българската църковна делегация, която придружава патриарх Неофит по време на официалното му посещение , както и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който се радва на особена почит от страна на патриарх Кирил, а също и посланикът на България в Русия Бойко Коцев,  заместник -председателя на АБВ Румен Петков и Светлана Шаренкова, председател на форума "България - Русия".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44