Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати питат финансовия министър коя фирма всъщност проверява фалита на КТБ

Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт са внесли въпрос към финансовия министър Владислав Горанов, с който питат с коя точно фирма е сключен договорът за разследване на източването на КТБ. Това съобщи Валери Симеонов:

В писмо отговор по наше питане се визира фирмата "Аликс Партнърс сървисис" и Ю КИ ЕЛ ЕЛ ПИ, а в друго писмо чрез министър Горанов е цитирана друга фирма. Това създава сериозни съмнения за информацията, която ни се подава. Освен това имаме едно сериозно изискване за фирмата, която може да извършва такъв род одити и проверки, съгласно Закона за банковата несъстоятелност, а именно, че без тази фирма трябва да има опит в съответната дейност.

Мартин Димитров от Реформаторите допълни, че ще настояват за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да стане възможно не само оповестяването на доклада за фалита на КТБ, но и на договора, с който е възложено разследването:

Международното разследване до момента се е ограничило до писане на доклад. Ние искаме международното разследване или фирмата за международно разследване пряко да участва в събирането на парите. Връщането обратно на лошите кредити или на част от тях на принципа, за всеки събран лев да получават процент, както с подобни фирми са събирали лоши кредити във Финландия, САЩ, по целия свят. Защо няма такъв договор? Кой не иска да бъде сключен такъв договор - синдиците ли, фондът ли или пък Министерство на финансите

Фирмата "Аликс Партнърс Сървисис", която извършва разследването, е 100% собственост на международната компания "Аликс Партнърс", заявиха преди два дни от Фонда за гарантиране на влоговете. От там оповестиха и имената на експертите, водещи разследването. Това са: Даян Хюз и Пол Хък. В настоящите ангажименти на Даян Хюз, описани на сайта на фирмата, се вижда, че тя работи не само по разследването на случая, но и по възможността да предложи начини за събиране на вземанията на КТБ.




 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44