Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са основните мотиви на КС за отмяна на промените в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БГНЕС

Критериите за разделяне на здравната помощ на основен и допълнителен пакет трябва да бъдат записани в закон, а не в наредба. Това е един от основните мотиви на Конституционния съд да отмени промяната в Закона за здравното осигуряване, която регламентира една от основните промени в системата. 

В мотивите си от КС посочват още, че идеята на законодателя за разделянето на медицинските услуги, плащани от Здравната каса, е останала неясна поради липсата на критерии, по които ще става делението и е лишена от всякаква правна регламентация. Поради това тя противоречи на конституционния принцип на основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, да бъдат уредени със закон, а не с подзаконова норма.

Не са дадени легални определения на новосъздадените “основен” и “допълнителен” пакети, които да дадат представа какво е същностното им съдържание и каква е разликата между тях. Не се съдържат разграничителните критерии между двата пакета. Не е посочена разликата между тях, в кои случаи осигурените лица ще имат право да ползват дейности от медицинската помощ, включена в "основния” пакет, а в кои случаи ще “попадат” в “допълнителния” пакет, както и по какъв начин и при какви обстоятелства те ще преминават от единия пакет в другия, се казва в мотивите

КС смята, че и подзаконовата уредба не внася достатъчно яснота: Наредба № 11 от 9.12.2105 г. на министъра на здравеопазването за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК също не съдържа критерии за разделение на медицинските дейности. В мотивите си КС посочва, че основният закон изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба на едноличен държавен орган.

Здравната реформа на министър Петър Москов предвиждаше серия от мерки, които трябваше да влязат в сила от 1 април. От мотивите, публикувани на сайта на Конституционния съд, става ясно още, че направената в края на миналата година законова поправка е неясна. Конституционният съдия Филип Димитров е подписал решението с особено мнение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44