Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра беше отбелязана 71-ата годишнина от Дравската епопея

Снимка: архив

С тържествена церемония в Силистра беше отбелязана 71-та годишнина от Дравската епопея - най-значимата операция на българската армия през Втората световна война и 112-ата годишнина от създаването на 31-ви Силистренски пехотен полк, наречен Железният. 

Само около 30 са останалите живи ветерани от войната в Силистра и областта. Всички са на възраст над 90 години. Оцелелите от ада на войната се поклониха пред паметта на своите бойни другари пред паметника на Железния полк. 94-годишният Йордан Райков и 90-годишната Мита Павлова със спомени за войната:

Най-страшното е войната. Да не дава Господ да попадате във война, от лошо по-лошо.

Много се вълнувам в тези моменти. Вярвайте ми, много не ми се приказва, защото ме връщате много назад и това, което съм преживяла. Не пожелавам на вас да преживеете война. Дано никога не минете по нашия път!

В памет на загиналите войници беше отслужена заупокойна панихида, а паметникът на 31 силистренски полк, "Железния" , беше отрупан с венци и цветя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44