Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Томислав Николич разговаряха за запазването на военния неутралитет на Сърбия

Снимка: Николай Кръстев
Руският президент Владимир Путин се срещна със сръбския си колега Томислав Николич. Двамата са обсъдили военния неутралитет на западната ни съседка. Николич е предложил на Путин сръбски строителни фирми да влязат на мястото на оттеглящите се турски фирми след влошаване на отношенията между Русия и Турция и въведените ограничения за турския бизнес.

След разговорите в Кремъл сръбският президент Томислав Николич заяви пред  медиите, че Белград може да разчита на икономическата и политическата поддръжка на Москва. Според него военен неутралитет се постига само като се правят балансирани споразумения с двата военни блока – НАТО и Организацията на договора за колективна безопасност.

Държавните глави са разговаряли и за подписаното неотдавна споразумение между Белград и НАТО и за предоставянето на дипломатически статут на работещите в руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Споразумението за Центъра в Ниш, според президента Николич, е готово и изчаква провеждането на предсрочните парламентарните избори в Сърбия през април тази година. След сформирането на новото правителство в Белград то ще бъде подготвено за приемане от Москва.

Томислав Николич е благодарил на Владимир Путин за историческата подкрепа, която Москва винаги е оказвала на Белград. Сърбия, както и Босненската сръбска автономна област са благодарни на Русия, каза Николич, за това, че тя е попречила на приемането на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сребреница, в която се очаквало да ѝ бъде прехвърлена цялата вина за клането на 8000 босненски мъже и момчета мюсюлмани през лятото на 1995 година и за неприемането на Косово за член на ЮНЕСКО.

Николич заяви, че е представил възможността строителни фирми от Сърбия да заменят оттеглящите се турски фирми от строителния сектор в Русия. В отговор Владимир Путин е подчертал, че сръбската селскостопанска продукция ще има "специален статут" в страната му.

Владимир Путин поздрави сръбския президент Томислав Николич с получената от Международния фонд за единство на православните народи премия за съхранение и опазване на християнските ценности, определяйки я като "заслужена".

Очаква се в скоро време руският премиер Дмитрий Медведев да посети Сърбия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44