Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС разреши публикуването на доклада на "Аликс Партнърс" за КТБ

От разследващата компания твърдят в специално изявление, че ще дадат предложения за възстановяване на част от парите

| обновено на 11.03.16 в 12:09
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ. Това стана с приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Депутатите одобриха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Първият, предложен от ДПС, предвижда временните синдици да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, като промените се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.

Депутатът Йордан Цонев, който е един от вносителите на промените, подчерта, че измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.

Основната цел на предложените с втория законопроект промени - този на ГЕРБ, са свързани с осигуряването на възможно най-кратък срок на справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. От ГЕРБ считат за необходимо да се предвиди обявяване на всички списъци, съставяни от синдика.

Мартин Димитров от Реформаторския блок призова публичен да стане и договорът за възлагане на разследването:

Случаен ли е пропускът, че докладът става публичен, а самият договор - не. Затова между първо и второ четене, като ние ще подкрепим и двата законопроекта, се обръщаме към вносителите, вие пък да ни подкрепите и самият договор за възлагане на международното разследване да стане публичен.


Ще подкрепим предложението договорът с "Аликс Партнърс" да стане публичен, заяви в отговор Йордан Цонев:

Никаква прозрачност и публичност по този въпрос не е излишна. Напротив, всяка конфиденциалност е излишна, когато тя нарушава принципи като търговската и банковата тайна, защото тук става въпрос за огромен обществен интерес, става въпрос за по-нататъшната стабилност на банковата система, чрез пресичане на порочни практики.

В същото време Фондът за гарантиране на влоговете и разследващата компания "Аликс Партнърс" излязоха със съвместно изявление.

От "Аликс Партнърс" уточняват, че поставената им задача е за проучване на потока от парични средства, излезли от Корпоративна търговска банка няколко години назад. От компанията са търсили информация докъде са стигнали парите и имат ангажимент да дадат предложения за възстановяването на проследените суми.

В изявлението е цитирана Даян Хюз, която се занимава с разследването. Тя е категорична, че в ангажиментите на "Аликс Партнърс" е и преценка на ролята на заинтересованите лица и консултантите на банката, както и даването на препоръки за възможни действия.

Ръководителят на фонда Радослав Милеков определя като "изключително полезна" работата на фирмата. Тя ще бъде използвана за събирането на възможно най-много от парите на КТБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44