Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще съдейства на Албания с гранични полицаи заради балканската бежанска криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с бежанската криза на Балканите, Албания поиска съдействието на Италия, което е в контекста на сътрудничеството между двете страни за предотвратяване на бежански поток или управлението на евентуална вълна от мигранти.

Италия ще съдейства на Албания с гранични полицаи, на първо време техният брой ще възлиза на около 20 души. Те ще бъдат разпределени по границите на Албания по преценката на нейните власти от 15 март с цел да сътрудничат при нужда на местните власти.

Не може само двустранно Италия да се грижи по този въпрос с Албания, заяви вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано пред своите европейски колеги, както и подчерта, че Албания може да бъде ценен стратегически партньор на ЕС за решаване на случая с бежанците на Балканите.

Проектът за сътрудничество между Италия и Албания относно бежанската криза, обсъден от вътрешните министри на двете страни в Рим, предвижда съдействието на италианците за създаване на бежански структури на албанска територия, както и възпиране на евентуален нелегален трафик през Адриатическо море.

От италианската област Пулия, намираща се срещу албанските брегове, са обезпокоени, а различните институции там обмислят план, ако се наложи прием на бежанци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44