Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Сирни Заговезни - ден за прошка

| обновено на 13.03.16 в 10:24
Снимка: БГНЕС

Днес е Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна, последната преди началото на Великия пост.

В православните храмове, по време на вечерното богослужение, духовници и миряни се опрощават взаимно и свещенослужителите благославят за предстоящите до Великден дни на въздържание в храната и поведението.

От утре започва Великденският пост. В смирение и покаяние настройваме душите си вълните на Бога и Неговия Дух. Църквата ни приканва да застанем на пост в продължение на седем седмици. Започва първата покайна седмица от Великия пост – Седмица на изповедта.

В народните традиции Сирни Заговезни е известен като Прошка. По традиция на този ден близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На някои места в България, след вечерното богослужение, става опрощаване на църковните служители с християните.

Днес се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, но главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Във фолклорния календар денят се отбелязва с различни маскарадни игри, с които се гони злото, и с прескачане на огън, за пречистване преди поста. И тази година, в сливенското село Драгоданово, се провежда регионалният празник “Маскарадни игри”.

На Сирни Заговезни в Троян организират традиционния маскарад "Ялова сватба". След празничното дефиле, участниците ще прескачат огън, ще се състезават в хамкане на халва. Кметът на Троян - Донка Михайлова, посреща гражданите в кабинета си със собственоръчно направена баница и чаша вино.

Игуменът на Троянския манастир – епископ Сионий, призова да поискаме и да си дадем прошкка.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Ива Антонова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44