Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Всяка държава, която иска визова либерализация с ЕС, трябва да изпълни всички условия

Няма промяна в българската позиция по либерализацията на визите за Турция, каза след въпрос на БНР външният министър Даниел Митов. Той представи отново пред върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Федерика Могерини условията за подкрепата на България на предстоящото споразумение с Анкара по миграцията:

На нея също представих нашата позиция, особено по двата основни елемента, а именно изричното записване на сухопътните граници между България и Република Турция, Черно море, през които да не се допусне евентуално създаването на нов миграционен маршрут, както и обвързването на визовата либерализация с прилагане на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Всяка една държава, която иска визова либерализация с ЕС, трябва да изпълни определен набор от условия, те са 72, те не са малко и не могат да се правят изключения в случая за която и да било държава, при каквито и да било обстоятелства.

Митов се въздържа от категорична позиция дали ЕС трябва да разшири сегашния обхват на икономическите санкции срещу Русия заради неизпълнение на мирното споразумение от Минск с Украйна:

На този съвет разговори за санкциите нямаше, така че това е въпрос, който ще възникне в бъдеще, но сте прав, че Русия не спазва своята част с договореностите, свързани с Минското споразумение. И докато Минското споразумение не бъде изпълнено, е ясно, че санкциите няма как да отпаднат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44