Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиха заподозрян терорист при акцията в Брюксел

Четирима белгийски полицаи пострадаха при престрелка в белгийската столица

| обновено на 16.03.16 в 02:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийската полиция провежда серия от обиски в квартала Форе на Брюксел, където при престрелка беше убит един заподозрян терорист, а четирима полицаи бяха ранени.

В момента се идентифицира тялото на убития от полицията мъж, който откри огън по инспекторите с автомат Калашников при щурм на спецчастите в къщата, в която се укриваше, съобщава белгийската федерална прокуратура. По първоначална информация той досега не е бил известен на разследващите. От там допълват, че четиримата ранени полицаи, двама от които са французи, са в добро състояние.

Други двама предполагаеми джихадисти все още се издирват в квартала Форе, в югозападната част на Брюксел.

За първи път след серията антитерористични акции в рамките на издирването на атентаторите от Париж белгийската полиция влиза в престрелка със заподозрени по случая. При съвместна акция белгийски и френски полицаи се опитаха във вторник към 16ч. българско време да направят стандартен обиск на апартамент във Форе. Още преди да отворят вратата обаче започнала стрелба с автоматично оръжие. Операцията не е била подсигурена от самото начало с тежко въоръжени части и служителите на реда не са очаквали въоръжена съпротива.

„Имахме шанс, можеше да стане драматично“, заяви пред журналисти министър-председателят на Белгия Шарл Мишел. Той свиква в сряда националния съвет по сигурността към правителството за да оцени степента на терористична заплаха.

Властите уточниха, че обискът във Форе не бил свързан с издирвания предполагаем терорист Салах Абдеслам. 11 мъже са обвинени в рамките на белгийското разследване на атентатите в Париж през ноември. Четирима от тях, включително Абдеслам, още са на свобода. Повечето от тях са с белгийско гражданство, от арабски произход и се предполага, че са последователи на ИДИЛ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44