Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ гласуват за партиен фаворит в Илинойс, Мисури, Охайо, Северна Каролина и Флорида

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ протичат предварителните избори за наследника на президента Барак Обама. Гласоподаватели подават своя вот за партийния си фаворит в щатите Илинойс, Мисури, Охайо, Северна Каролина и Флорида. Очакванията са за победи на Доналд Тръмп при републиканците и Хилъри Клинтън при демократите.

Изходът от надпреварата във вторник би дал отговор на въпроса дали Клинтън ще е по-уверена за получаване на номинацията или ще продължи скъпо струващите кампании срещу Сандърс. Основното поле на сблъсък ще бъде Охайо - индустриален щат, който по характеристики е близък до Мичиган. Именно в Мичиган определящият се като демократ-социалист успя сюрпризиращо да изпревари бившия държавен секретар.

За републиканците погледите са насочени също към Охайо, но и към Флорида. И на двете места победителят ще вземе всички делегати. В Охайо Доналд Тръмп е застрашен от губернатора на щата Джон Кейсик, но анкетите сочат, че във Флорида победата му е сигурна.

Според последните национални допитвания Хилъри Клинтън е лидер сред регистриралите се гласоподаватели - демократи с 54 процента, докато зад Бърни Сандърс застават 41 процент. Данните са от съвместна анкета на Ен Би Си и "Сървей Мънки". Със своите 44% Тръмп води убедително в лагера на републиканците с поне 20 точки пред който и да е друг негов съпартиец. След милиардера е сенаторът от Тексас Тед Круз с 24% и Джон Кейсик с 12. Сенаторът от Флорида Марко Рубио се радва на 11% подкрепа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44