Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Пръстовият отпечатък ще е нужен за всяко лечение, поето от Здравната каса. Ако иска да бъде лекуван, пациентът ще трябва да сложи пръста си на четец при личния си лекар, при специалиста, в лабораторията, в аптеката и в болницата. Изключение ще се прави само при домашни посещения и консултации от разстояние, съобщава вестник Сега, като цитира проекта за служебен Рамков договор, написан от Надзорния съвет на Здравната каса. Още не е ясно откога пръстовият отпечатък ще стане задължителен, тъй като Касата наскоро сключи договор за софтуера за пръстовата идентификация, а срокът за направата му, според поръчката на НЗОК, е четири месеца, отбелязва изданието.

Според 24 часа, датата, от която достъпът до медицинска помощ ще става чрез пръстов отпечатък, е ясна – 1 юни.

Засега въвеждането на системата за пръстовия идентификатор е регламентирано в наредба на здравното министерство, но не и в закон, сочи и Дума и допълва: При създаването на уникалния идентификационен номер здравноосигурените трябва да подпишат еднократно декларация, с която дават информирано съгласие за сканиране на произволни точки от пръст за нуждите на системата. Ако гражданинът не желае да даде пръстов отпечатък, трябва да подпише декларация за отказ, но не е ясно какви са последиците за него.

Пръстовият идентификатор се обезсмисля на практика от становище на Комисията за защита на личните данни, която установява правото ни да не даваме отпечатъци, твърди доктор Георги Тодоров, цитиран от Капитал дейли. Идентификаторът обаче ще стане бреме за осигурените пациенти заради опашките за регистрация. Това ще важи особено при алтернативния метод за регистрация, защото всеки ще трябва да показва личната си карта на специалиста, а той да въвежда номера ѝ в системата с електронен подпис. Недоволството от загубеното време по опашките ще има адресат и това няма да са лекарите и болниците.

Военното министерство ще предложи до края на месеца успоредно стартиране на три мащабни проекта с прогнозна цена от над 3 милиарда лева, съобщава вестник Сега, като цитира министър Николай Ненчев. Проектите, които вече са получили одобрение на Съвета по отбрана, са за една ескадрила западни бойни самолети, два нови бойни кораба и около 250 бронирани машини.

Новите мегапоръчки ще са за жп строителство за 2 милиарда лева, съобщава Капитал дейли. Предварителните обявления на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са за два мегатърга – за жп отсечката между Елин Пелин и Костенец, където планираният разход наближава 900 милиона лева, и за по-късата Костенец – Септември, за която ще са нужни около 350 милиона. Въпросните 78 километра се финансират по европейски програми и частично от бюджета, допълва изданието.

Труд помества на първата си страница твърдението на председателя на Националния браншови съюз на хлебарите Мариана Кукушева, че сивият сектор в производството на хляб "краде" един милиард лева годишно. В момента легално оперират около петстотин фирми, а поне два пъти повече работят в сивия сектор. Тези фирми, които произвеждат хляб нелегално, не внасят нито осигуровки, нито данъци, а суровината им също е купена от мелничари, работещи на тъмно. На ден се произвеждат 2,5 милиона хляба, а половината от тях остават неотчетени към държавната хазна, заявява Кукушева и пледира за въвеждане на диференцирана ставка от 5 процента ДДС.

Жена генерал поема бежанците в България, пише Стандарт в челното си заглавие. Изданието се позовава на "източници от Министерския съвет", според които правителството ще утвърди на днешното си заседание Петя Първанова начело на Държавната агенция за бежанците. Първанова бе първата жена вътрешен министър. Тя оглави МВР в служебното правителство на Марин Райков, припомня Стандарт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44