Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само БСП не подкрепи промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене в НС

| обновено на 16.03.16 в 12:28
Снимка: БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска. Само БСП бяха против.


Промените са съобразени с последните изменения в Конституцията. Въвежда се пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати, ще се вземат самостоятелно от отделните колегии при условия на явен вот и без "въздържал се". Ограничава се възможността за влияние от страна на парламентарно представените политически партии върху кадровите решения и вот на колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите във ВСС, чрез въвеждане на квалифицирано мнозинство от 8 гласа за съдийската и 6 за прокурорската колегия.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева каза, че подкрепата на законопроекта ще бъде знак към българското общество за наличието на широка политическа подкрепа за реформа в съдебната система:

Предвиденото квалифицирано мнозинство в двете колегии, при всички кадрови решения - не само при назначенията, но и при дисциплинарните производства, е гаранция, която искаше от нас и Венецианската комисия, че само парламентарната квота няма да може сама да взема кадровите решения. По този начин ще се постигне и висока вярност и представителност на хората, които ще бъдат повишавани и назначавани в съдебната система.

Министърът на правосъдието каза, че предлаганият законопроект е изработен с участието на всички заинтересовани страни и съгласно правилата на Съвета за съдебната реформа, а в работните групи са били поканени представители от всички политически партии.

Всички политически партии, с изключение на БСП, подкрепиха промените в Закона за съдебната власт. Михаил Миков коментира:

Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда, в опита да реформирате съдебната власт. Това ще доведе до много сериозни битки на лобита. И след време, друго Народно събрание ще трябва да реформа това, което наричате реформа на съдебната власт.


От БСП излязоха с деклерация, в която посочват, че нестабилността в управлението води до нестабилност и в държавата. Михаил Миков каза, че управлението се крепи на сделки:
Трети месец партиите от управляващото мнозинство се мъчат да постигнат някакво споразумение, за да може и гражданите на България, които са гласували за тях, а и тези, които не са гласували, да знаят върху какви принципи и цели се изгражда днешното управление. Защото иначе е безпределно ясно , че то се гради единствено на сделки, на бизнес, а сега с намаляването на обществените поръчки и тяхното спиране живителната му влага все повече ще намалява.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44