Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надпреварата между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп става все по-жестока

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп спечелиха още гласове в поредния кръг от първичните избори за президент в Съединените щати. Един от кандидатите на Републиканската партия – Марко Рубио, се отказа от кампанията, след като претърпя поражение от Тръмп в родния си щат Флорида. Тръмп обаче загуби в Охайо от тамошния губернатор Джон Кейсик.

С победата си в Охайо, Северна Каролина и Флорида, Хилъри Клинтън отбелязва категорична преднина в лагера на демократите:

Следващият президент на страната трябва да ни обедини, за да можем всички да споделяме обещанието на Америка. Ние би трябвало да разрушаваме бариери, не да изграждаме стени. Няма да успеем с разделянето на страната на "ние" и "другите".

Доналд Тръмп загуби ключовия Охайо, но спечели в Илинойс, Северна Каролина и Флорида.:

Продължаваме напред. Ще побеждаваме, но по-важното е, че ще побеждаваме в името на страната. Ще побеждаваме, ще побеждаваме, ще побеждаваме и няма да спрем. Ще отбележим големи успехи в името на страната.

Въпреки преднината си Доналд Тръмп има вероятност да не си осигури на конгреса през лятото необходимите поне 50% от делегатите. В този случай ще се задейства процедурата по т.нар. "освобождаване на делегати" и те ще могат да гласуват, за когото пожелаят, независимо от първоначалното им назначение въз основа на вота в различните щати. На фона на неодобрението спрямо Тръмп в подобна ситуация представителите на останалите кандидати биха могли да се обединят и да му попречат да спечели.

Хилъри Клинтън печели предварителните избори в още два щата – Илинойс и Мисури. Според Ем Ес Ен Би Си Доналд Тръмп печели първичните избори при републиканците в Мисури.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44