Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се изкачи на 129-о място по индекс на щастието сред 157 страни

Снимка: БГНЕС

Дания изпревари Швейцария в класацията за най-щастлива държава в света, сочи доклад, изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие, инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет.

В челната десетка, освен скандинавските страни и Швейцария, влизат още Холандия, Канада, Нова Зеландия и Австралия. На дъното са редица африкански държави, сред които Мадагаскар, Танзания, Либерия, Руанда. Там очаквано са и Сирия и Афганистан, като последното място се заема от Бурунди.

България тази година отбелязва лек напредък и е на 129-о място, след като миналата година беше 134-та. Непосредствено преди нея се нарежда Сенегал, а след нея Мавритания.

Един от авторите на доклада – американският професор Джефри Сакс, посочва, че документът е силно послание за Съединените щати, които заемат 13-ото място и които през последните 50 години са станали много богата страна, но не и щастлива.

Докладът обхваща 157 държави и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44