Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия определи Национален ден за възпоменание на жертвите на имиграцията

Италианският парламент прие Закон за отбелязване на Национален ден в памет жертвите на имиграцията, като Италия е и първата страна, която учредява такъв ден. 

За Национален ден в памет жертвите на имиграцията е определен 3-ти октомври – денят, в който през 2013-а година край остров Лампедуза се удавиха 366 души, а 20 все още се водят за безследно изчезнали.

Република Италия признава деня 3-ти октомври за Национален ден за възпоменание жертвите на имиграцията , за да се запази и  поддържа жива паметта на всички, които са загубили живота си, опитвайки се да емигрират в страната ни,  за да избягат от войни, преследване и мизерия, се казва в закона, съобразно който в цяла Италия ще се провеждат различни инициативи.

Италия Лампедуза имигранти мигранти загиналиЦелта е да се повиши обществената осведоменост и гражданска солидарност към имигрантите, както и зачитането на човешкото достойнство и стойността на живота на всеки човек, а също и неговата интеграция и прием, се посочва още в текста. В закона е отделено особено внимание на инициативите в италианските училища, за да се повиши осведомеността и да се обучават младите хора по теми, свързани с имиграцията и гостоприемство.

Новият закон беше приет с гласовете на управляващите демократи и десноцентристи, като против се обявиха Северната лига, а партията "Форца Италия” и движението "Пет Звезди” се въздържаха. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44