Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска промени в Кодекса на труда и увлеличаване на възнаграждението за извънреден труд

Снимка: БГНЕС

От КНСБ предлагат да се промени Кодексът на труда, за да се реши проблемът със сумираното отчитане на работното време и да се прекрати използването на работниците за неотчетен извънреден труд.

Да не се полага повече от 150 часа годишно извънреден труд и той да се прилага само за определени сектори, предлагат от КНСБ. Другата промяна да е насочена към това да не се допуска изчисляване на работното време за работниците и служителите с ненормиран работен ден, както и за тези, за които е недопустимо полагане на извънреден труд.

Предложенията представи изпълнителният секретар на КНСБ Величка Микова:

Ние сме се насочили към увеличаване на възнаграждението, което е за извънреден труд при сумирано отчитане на работното време, в което е казано, че положен извънреден труд при условията на сумирано отчитане на работното време е 50 на сто. Ние държим този размер да се повиши. Може би това ще е една превенция и за намаляване ползването на този начин на отчитане на работното време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44